Uutiset

Högt pris lockar guldköpare till Åland

Nya Åland 31.8.2010

”Värdet på guld är rekordhögt. Det har lockat internationella företaget ’Guld till pengar’ ut på köpturne och för första gången besöks även Mariehamn. ’Guld du köpte för tio år sedan är värt fyra gånger mer om du säljer idag.’”

”’99 procent av föremålen vi köper är smycken. Men i fredags tog jag faktiskt emot en en-kilos guldtacka, den är värd mellan 25.000 och 30.000 euro beroende på världsmarknadspriset’, säger Topias Riuttamäki. Det var alltså inte på Åland som guldtackan lämnades in.”

”När det kommer till guldköp med fokus på metallen är det bara tyngd och karat som har betydelse för priset. ’Vi bryr oss inte om skicket eller om ett smycke är trasigt eftersom allting smälts ner och säljs vidare i större kvantiteter.”

”I nordiska smycken finns nästan alltid offentliga stämplar som man kan Iita på. När det gäller utländska smycken eller liknande föremål gör vi tester. Det går snabbt och lätt men behövs bara till ungefår ett av fyra smycken som vi tar emot.”

”Företaget ”Guld till pengar” verkar vanligtvis via posten. Kunden postar sina guldföremål till företaget som värderar dem och sätter in pengar på kundens konto.”

”18 karat är det vanligaste på guldringar i Norden. Ett guldpläterat smycke kan vara svårt att skilja från ett föremål som är gjord av guld. Utifrån stämplar och tester kontrolleras äktheten.”