Kulta

Kullan kemiallinen merkki on Au (lat. aurum). Puhdas kulta on pehmeää ja väriltään hyvin keltaista. Kullalla on hyvä lämmönjohtokyky, joten se lämpenee nopeasti kädessä. Kullasta ei lähde metallista hajua.

Kultaan sekoitetaan muita metalleja, jotta siitä tulisi kovempaa, käyttökelpoisempaa ja hinnaltaan edullisempaa. Kultaan sekoitettu hopea tekee seoksesta vihertävän, kun taas kultaan sekoitettu kupari tekee seoksesta punertavan sävyisen. Punertavan sävyistä kultaa kutsutaan usein ruusukullaksi tai punakullaksi ja se on hyvin suosittua mm. Venäjällä, jossa 14k leimataan usein 583. Valkokultaan sekoitetaan myös muita metalleja, kuten esimerkiksi palladiumia ja nikkeliä valkean värin saamiseksi.


Kullatut esineet

Kullan aitous voi olla silmämääräisesti vaikea todentaa. Kullattuja esineitä ei saa Suomessa leimata. Ulkomailta tuoduissa kullatuissa koruissa saattaa kuitenkin olla karaattiluvun lisäksi olla mm. seuraavia merkintöjä:

NICK. FREE, NICK. F, NiFREE, N.F., AM. DOUBLE, AM DBLE, Am.Dbl, A.M., AMERIK, AMERIC, CHAP, CHP, CH, PLORO, PL, Plt, GP, G.E., G.F., ROLLED GOLD, GOLD SHELL, AUREA, PLAQUE.