Uutiset

Kulta kiertää 100 prosenttisesti

Kouvolan Sanomat 11.5.2011

”Kulta miellyttää koruvalmistajien lisäksi sijoittajia, hammaslääkäreitä ja elektroniikkateollisuutta. Haluttu jalometalli kierrätetäänkin lähes sataprosenttisesti ja kierrättämisessä on monia etuja verrattuna kaivamiseen. Kierrätyskullan tarjonta kasvoi 41 prosenttia viime vuoden kolmannella neljänneksellä toissavuoteen verrattuna. Samaan aikaa kaivostoiminta lisääntyi kolmella prosentilla.”

”Kulta kiertää lähes sataprosenttisesti ja jopa kultainen hymy voi olla kierrätetty. Kierrätyskultaa käytetään korutuotannon lisäksi elektroniikassa ja hampaiden paikkauksessa. Kultaa voi löytyä televisiosta, kännykästä tai esimerkiksi radiosta, joissa sitä käytetään johdinaineena. ’Yksittäisessä laitteessa kultaa ei ole paljon’, toppuuttelee Kultarahaksi Oy:n toimitusjohtaja. Mutta kun laitteita on paljon, kasvaa tarvittava kullan määrä suureksi.”

”KultaRahaksi Oy:n kullanostajalle tuotavat kultamäärät vaihtelevat muutamista grammoista useisiin satoihin grammoihin. Tyypillisesti asiakas tarjoaa ostettavaksi rannekoruja ja kultasormuksia. Kultaesineet luokitellaan kultapitoisuuden, eli karaattien, mukaan, jonka jälkeen ne punnitaan. Iso osa vaihdettavasta kullasta on leimaamatonta ja peräisin ulkomailta. Kaikki kulta on kuitenkin ostajalle yhtä arvokasta.

Ulkomailta liikkeistä ostettu kulta vastaa yleensä sitä, mitä asiakkaalle on kauppoja tehdessä luvattu. Sen sijaan kaduilla ja toreilla tilanne ei ole yhtä ruusuinen. Yleensä se on ihan muuta kuin kultaa.”

”’Kun esineet makaavat pöytälaatikossa useita vuosia, se on kuin rahan hukkaan heittämistä’, KultaRahaksi Oy:ssä työskentelevä kulta-asiantuntija huomauttaa.”