Uutiset

Kulta muuttuu rahaksi pienellä vaivalla

Tuusulanjärven Viikko 7.9.2011

”Suomessa saa nyt nopeasti rahaa käyttöönsä pikavippien ja panttilainaamojen lisäksi myymällä tarpeettomaksi käyneet kultaesineet romukullaksi. Näkyvä mainonta asiasta televisiossa ja lehdissä on saanut myyjät kaivelemaan laatikoiden pohjia. Kävimme seuraamassa Keravan kirjaston Pentinkulma-salissa KultaRahaksi Oy:n ostotilaisuutta. Ovi kävi tiuhaan tahtiin, joten ainakin sai sen vahvistuksen, että kullan myynnistä kiinnostuneita on runsaasti. Näiden suorien ostotapahtumien lisäksi on muitakin tapoja saada tarpeettomiksi tulleet kultaesineensä myydyksi KultaRahaksi Oy:lle voi lähettää kultaesineet arvioitaviksi myös postitse. Meiltä voi tilata maksuttoman palautuskuoren kulta-arvioija esitteli toimintaa.”

”Kultaesineiden arviointi on ilmaista. Jotkut käyvätkin kyselemässä omistamiensa kulta­esineiden arvoa puhtaasti uteliaisuudesta. Näissä tilanteissa selviää usein, että kultaesineen arvo kultasepänliikkeestä ostettuna poikkeaa runsaastikin esineen romukullanarvosta. Kultaesineen hinnassa on kultasepänliikkeestä ostettaessa 20 % kultasepän työtä ja 80 % veroja ja muita kustannuksia.”

”’Kullanhinta on ollut viime aikoina nousussa ja me maksamme aina päivitetyn hinnan mukaisesti. Kullan hinta vaihtelee karaattipitoisuuden mukaan, esimerkiksi 24 karaatin kullasta saa huomattavasti enemmän kuin melko yleisestä 14 karaatin kullasta.’
Kullan karaattipitoisuus saadaan pienen testin avulla tarkoin selville jo arviointitilaisuudessa. Esinettä raaputetaan hieman erikoiskiveen, raapaisujälkeen tipautetaan pisara kuningasvettä, joka paljastaa karaattipitoisuuden.”