Uutiset

Kultaa vaihdettiin kahisevaan

Mäntsälä 13.6.2011

”’Näistä on vain pahoja muistoja’ sanovat asiakkaat silloin tällöin, kun he tulevat KultaRahaksi Oy:n kulta-asiantuntijan pakeille vaihtamaan vanhoja kihla- ja vihkisormuksia rahaksi. Päättyneistä parisuhteista kertovien kihlojen lisäksi tiskille tuodaan usein parittomia korvakoruja ja katkenneita kaulaketjuja sekä rannekellon koteloita, joiden sisällä koneisto on ollut, sekä kultahampaita.”

’”Erikoisin näkemäni esine on ollut kullasta tehty Harley-Davidson –moottoripyörän pienoismalli, jonka asiakas kertoi teettäneen joskus nuoruudessa. Se oli lojunut vuosikaudet käyttämättömänä laatikossa’, hän kertoo noin kämmenen levyisestä koristeesta, josta firma pulitti asiakkaalle nelinumeroisen summan euroja. Vihkisormusten hinnat lähtevät yleensä sadasta eurosta ylöspäin. Kultaesineistä saatavan kahisevan määrään vaikuttaa muun muassa esineen kultapitoisuus: 24 karaatin kullasta saa moninkertaisen hinnan kahdeksan karaatin kultaan verrattuna.”

”Tyypillinen rahaksi vaihdettava kultaesine on rannekellon kellokotelo. Hänen mukaansa asiakkaat ovat tämän tästä äimän käkenä ja huudahtavat ’ai, näinkö paljon näistä saa’ tai ’oliko se todella kultaa’, kun he kuulevat, paljonko vanhoista kultaesineistä maksetaan.”

”Suomessa kultasepänliikkeissä myytävät kultakorut ovat usein 14 karaatin kultaa. Iäkkäämmät korut, varsinkin kultaiset sormukset, sen sijaan ovat monasti 18 karaatin kultaa.”