Uutiset

Kuluttajia houkutellaan realisoimaan kultansa

Taloussanomat 13.7.2009

”Talouden taantuma toi Suomen markkinoille ensimmäisen välittäjän, joka vaihtaa kultaesineet rahaksi. Suomalainen KultaRahaksi-yritys iskee kultasuoneen sanan varsinaisessa merkityksessä. Uusi yritys yrittää kerätä kuluttajilta erilaisia kultaesineitä ja maksaa esineistä raakakullan arvon perusteella.

Toimitusjohtaja uskoo, että talouden taantuma on tuonut kuluttajakunnassa tarvetta kultaesineiden realisoinnille. Kuluttajilla voi olla kotona paljon noususuhdanteen aikana hankittuja kultaesineitä, ja nyt olisi tarvetta käteiselle rahalle.
’On voinut käydä niin, että kultaa on ostettu viisi vuotta sitten, jolloin sitä edullisesti. Nyt kullasta saa paremman hinnan. Kullasta saaduilla rahoilla voi ostaa vaikka osakkeita tai maksaa pois kalliita luottoja.’

Vastaavanlaista kultaesineiden rahaksi vaihtoon keskittyvää yritystä ei Suomessa ole tähän asti ollut. Kultasepänliikkeet ovat kyllä ottaneet vastaan vanhoja kultaesineitä ja tehneet raakakullasta arvioita, mutta kullan vähittäismyyntiä ne ovat harjoittaneet vain muun toiminnan ohella.”

”Netistä hän voi seurata kullan punnitusta, arviointia ja myyntiä reaaliajassa.”

”KultaRahaksi on sen verran uusi yritys, ettei se ole saanut vielä yhtään kultaesinettä arvioitavaksi. Yritys käynnisti toimintansa viime viikolla.
’Meille tuli viime viikolla paljon yhteydenottoja ja lähetimme monia kultapaketteja.
toimitusjohtaja odottaa ensimmäisiä kultalähetyksiä lähipäivinä.’

”KultaRahaksi aikoo toimia raakakullan vähittäisostajana. Yritys sulattaa kuluttajilta kerätyt kultaesineet ja myy raakakullan maailmanmarkkinoille. Toimitusjohtaja väittää, että KultaRahaksi maksaa raakakullasta markkinoiden parhaan hinnan.
’Kultasepänliikkeiden hinnoissa on iso hintahaitari. Me maksamme kullasta jopa tuplasti enemmän kuin jotkut kultasepänliikkeet.’

”Suomen Kultaseppien Liiton toimitusjohtaja Alf Larsson ei muista kuulleensa vastaavanlaisesta yrityksestä Suomessa eikä myöskään Euroopassa. Larsson ei pidä ajatusta kultaesineiden keräämisestä kuluttajilta mitenkään ihmeellisenä.
’Kulta on maailman vanhin kierrätysmateriaali. Kultaesineistä noin 80 prosenttia on tehty kierrätyskullasta, mikä tekeekin kultaesineestä kiehtovan. Omassa kultasormuksessa voi olla käytetty vaikka Kleopatran kultaa’, Larsson hehkuttaa.”