Uutiset

Muutama kymppi toiveissa

Pyhäjokiseutu 20.1.2011

”Kulta on historian saatossa saanut ihmisen mielen sekaisin niin hyvässä kuin pahassakin. Esimerkiksi vuonna 1935 muuan Evert Kiviniemi löysi Luton latvalta 393 grammaa painavan kultahipun, joka sai nimekseen Evert. Kullan maailmanmarkkinahinnoista puhuttaessa painoyksikkönä on troy-unssi, noin 31,1 grammaa. Yksi unssi puhdasta kultaa maksoi eilen noin 974 euroa. Evertin kaltainen hippu olisi siis tänään melko arvokas löytö.”

”Yleensä ihmiset tuovat kerrallaan joitakin kymmeniä grammoja kultaa. Korut ovat enimmäkseen rikkinäisiä tai täysin käyttämättömiä ja KultaRahaksi Oy:n kulta-asiantuntija sanoo.”

”Ylivieskassa ostotapahtuma oli muodostunut kyläkokoukseksi. ’Kaikki tunsivat toisensa ja puhetta riitti’, Närä sanoo. Kulta-asiantuntija muistaa erään tapauksen, jossa vanha isäntä toi näytille edesmenneen vaimonsa korurasian. Hän oli heittämässä sitä menemään, mutta kävi kuitenkin arvioituttamassa rasian sisällön. Kultaa löytyi yli tuhannen euron arvosta.”

”KultaRahaksin edustaja rohkaisee tuomaan näytille kaikkea, mikä kiiltää. Jos korut osoittautuvatkin vaikka kullatuksi hopeaksi, ei paikalta tarvitse poistua punastellen. Ainakin asia on tullut asiantuntijan johdolla tarkistetuksi. Ihmisillä on into myydä unohdettua kultaa pois. Miksi? Varsinkin keltakulta on nyt pois muodista. Eikä se mummon vanha koru ehkä nykynuorille enää kelpaa muutenkaan.”