Uutiset

Romukullan kierrätys vähentää ympäristöhaittoja kehitysmaissa

Keski-Uusimaa 6.5.2011

”Marja-Terttu ja Veikko Lindholm saivat korurahoilla Välimeren risteilyn”

”Keravalaiset Marja­Terttu ja Veikko Lindholm myivät torstaina ylimääräiset kultakorunsa KultaRahaksi Oy:n kullanostajalle. He saivat romukullastaan 500 euroa ja olivat summaan tyytyväisiä. ’Se on suunnilleen sen verran kun ajattelimme niistä saavammekin. Korut ovat seisseet kotona laatikossa tyhjän panttina. Kuten esimerkiksi korvakoru, jonka pari on kadonnut. Eihän sillä enää mitään tee. Nyt käytämme nämä rahat viikon Välimeren risteilyyn.’”

”Lindholmit tekivät samalla myös ympäristöteon. Kullan kierrättäminen vähentää kullankaivuuta, josta puolet tapahtuu kehitysmaissa. Kullankaivuu aiheuttaa ympäristöhaittoja ja tuhoaa sademetsiä, sanoo KultaRahaksi Oy:n kulta-asiantuntija. Kullankaivajat räjäyttävät jokivarsien penkkoja ja kaatavat tulva-alueiden metsiä päästäkseen käsiksi mahdollisesti kultaa sisältäviin esiintymiin.
’Kultaa on maailmassa koruina jo aivan tarpeeksi, joten sitä ei tarvitse kaivaa yhtään lisää. Yleinen tapa erotella kulta kiviaineksesta on ruiskuttaa syanidia kiviaineskasan päälle. Kun kulta on eroteltu kiviaineksesta, se puhdistetaan epäpuhtauksista kuumentamalla sulattamossa. Kuumentamisprosessissa vapautuu myrkyllisiä päästöjä, kuten savusumua ja happosadetta. Maailmanlaajuisesti metallisulattamot päästävät vuosittain ilmakehään 142 miljoonaa tonnia rikkidioksidia. Tämä on 13 prosenttia maailman ympäristöpäästöistä.’ Kulta-asiantuntijan mukaan ympäristöpäästöt vähenevät, kun piironginlaatikoissa lojuvat tarpeettomat korut saadaan kiertoon.”