Uutiset

Vanhan vihkisormuksen voi vaihtaa rahaksi

Uusimaa 31.7.2012

”Kullan maailmanmarkkinahinta on noussut 150 prosenttia viimeisen viiden vuoden aikana. Siksi ullakoilta kannattaa kaivaa esiin käyttämättömät kultakorut ja muuttaa ne rahaksi. Näin vakuuttaa Loviisassa kultaa ostava kulta-asiantuntija. Hän edustaa yritystä nimeltä KultaRahaksi Oy.”

”Maksamme asiakkaille kullan rahana pankkitilille. Kultaa voi myös palauttaa kultasepänliikkeisiin. Kaikki liikkeet eivät kuitenkaan maksa rahana, vaan antavat summaa vastaavan lahjakortin. Osassa liikkeistä kultaa vastaan saa alennusta uusista koruista.”

”Maanantaina kullan maailmanmarkkinahinta oli hieman yli 42 euroa grammalta. Kulta­asiantuntija arvioi, että 14 karaatin vihkisormuksesta saa noin 70 euroa. Suomessa myydään nykyisin yleisimmin 14 tai 18 karaatin sormuksia. Vanhat vihkisormukset saattavat olla 23 karaatin koruja, joista saattaa saada yli 200 euroa.
’Korun hinta määräytyy karaatin ja painon mukaan. Joka päivä hinta on myös hieman eri riippuen maailmanmarkkinahinnasta.’”

”Kullan ostajille tuodaan eniten kaulaketjuja, ranneketjuja ja sormuksia. Jokaisen korun arvo määritellään happotestin avulla. Moni kullalta näyttävä koru on testin jälkeen osoittautunut doubleksi, eli muuksi metalliksi, jossa aidon kullan osuus on 0-2 prosenttia.
’Moni ulkomailla korun ostanut kokee pettymyksen kuultuaan, että koru ei ollutkaan aito. Suomessa myydyssä kullassa huijauksia sattuu todella harvoin.’
Hän muistuttaa, että he myös arvioivat kultakorujen arvon ilmaiseksi, vaikka korua ei haluakaan vaihtaa rahaksi.”