Uutiset

Vanhat vihkisormukset vaihtuvat valuutaksi

Uusi Rovaniemi 3.9.2010

”Ennätyslukemissa pysyttelevä kullan hinta saa ihmiset kaivelemaan käyttämättömät korut kaappien perältä myyntiin. Viikonloppuna Rovaniemellä kultaa ostaa KultaRahaksi Oy, joka ostaa kultaa paitsi kiertueillaan myös postin kautta. ’Kullan maailmanmarkkinahinta on nelinkertaistunut kymmenessä vuodessa ja useamman satasen saa nyt tavallisista koruista, joita löytyy ylimääräisenä joka torpasta. Yleensä ihmiset yllättyvät positiivisesti siitä, miten paljon kullasta saa rahaa’, KultaRahaksi Oy:n toimitusjohtaja sanoo.”

”’Useimmiten ihmiset myyvät kultaa koruina, kuten ranneketjuina, sormuksina ja kaulakoruina. Vanha vihkisormuskaan ei ole enää pyhä, jos liitto on päättynyt eroon. Ne kyllä laitetaan kiertoon ja se onkin ehkä paras esimerkki korusta, jolla ei tee mitään. Eron jälkeen sormusta ei voi enää käyttää, joten se on tarpeeton tavaraa, jossa seisoo turhaan rahaa’, KultaRahaksi Oy:n toimitusjohtaja tuumaa mutkattomasti. Tavallinen asiakas on hänen kokemuksen mukaan mummo, jonka perinnöksi ajatellut korut eivät kelpaakaan sukulaisille. ’Vanhanaikaisia keltakultakoruja ei juuri kukaan käytä. Vanhat ihmiset usein kertovat, että ovat yrittäneet tuputtaa niitä sukulaisille, mutta he ovat kehottaneet myymään korut. Rahoilla voi sitten ostaa jotain kivaa itselleen.’”

”KultaRahaksi Oy:n toimitusjohtajan mielestä romukullan myyminen on kierrätystä parhaimmillaan. ’Kun kultaa kaivetaan kaivoksilla, on tonnissa 2-3 grammaa kultaa. Yhtä vihkisormusta varten pitää siis louhia tonnin verran kiveä, jauhaa se pölyksi ja rikastaa eli erotella kulta. Jokainen voi miettiä, mitä maaperän pölyksi jauhaminen tekee ympäristölle.’”